Wat is de beste pre workout? We kennen allemaal dagen waarop je niet uit je bed kan komen, je totaal geen energie hebt en die sportschool liever links laat liggen. Uiteraard is luisteren naar je lichaam heel belangrijk, maar in sommige situaties kan een pre workout erg handig zijn. Maar wat is pre workout precies en waarom moet ik het nemen?

Als je wel eens in de sportschool komt heb je vast wel eens van pre workout gehoord. Een scoopie die nog even snel voor de workout in de mond gegooid wordt en daarna helemaal het mannetje zijn en klaar om te knallen.

De naam zegt het al, je neemt het in voordat je je training begint. Pre workout zorgt ervoor dat je meer focus, energie en kracht hebt wanneer je je workout start. Klinkt goed toch? Super handig wanneer jij je dag even niet hebt en een steuntje in je rug nodig hebt.

Daarnaast kan het je natuurlijk goed aanvullen als jij een PR dag hebt. Wil jij vandaag allemaal nieuwe PR’s gaan zetten en die gewichten door het dak smijten? De pre workout kan je net wat meer energie en een boost geven.

Er zijn echter vandaag de dag heel veel pre workouts verkrijgbaar waar veel rotzooi in zit. Om te voorkomen dat jij zelf op onderzoek uit moet gaan hebben wij dat al gedaan en de beste onder elkaar gezet.

Er wordt gekeken naar de ingrediënten, prijs, dosering en smaak om de pre workouts onderling te kunnen vergelijken.

Laten we voorop stellen dat pre workout een hulpmiddel is en niet iets waar je van afhankelijk moet zijn. Af en toe pre workout gebruiken om jezelf een boost te geven is prima, maar probeer dit geen gewoonte te maken. Er zit namelijk ontzettend veel cafeïne in pre workout, waarbij dat vaak gelijk staat aan 6 koppen koffie.

Hoe goed denk jij dat het voor je is om elke ochtend direct 6 koppen koffie te nemen? 😆 Als je lichaam moe is kan dit natuurlijk ook betekenen dat je lichaam extra rust nodig heeft. Key is om toch te blijven luisteren naar je lichaam. Wanneer je vaak en fanatiek sport leer je dit vaak steeds beter.

Nou.. vandaag gaan we het dus hebben over die boost: de pre workout. We gaan kijken naar wat pre workout precies doet, waar een goede pre workout aan voldoet en de top 4 beste pre workout.

Wil jij toch liever kijken naar andere supplementen? Wij hebben ook artikelen geschreven over creatine, BCAA’s, magnesium en nog veel meer.

Wat doet pre workout precies?

Pre workout is in principe de overtreffende trap van koffie. Veel mensen hebben ‘s ochtends een kopje koffie nodig om op gang te komen. Ditzelfde effect heeft pre workout alleen lijkt het dan op die mega sterke koffie uit Italië waar je meteen strak van staat.

Het grote voordeel hiervan je dat je energie voor tien hebt en alles in de gym makkelijker en sneller gaat. Je kan bij wijze van spreken de hele wereld aan en dat alleen door een scoopie te nemen. Maar waarom en hoe is dit ooit ontstaan?

Wanneer je bijvoorbeeld aan het squatten bent dan herken je misschien het gevoel wel dat je benen beginnen te branden. Dit is het moment dat er verzuring in de spieren ontstaat. Verzuring ontstaat door de ophoping van melkzuur in je spieren. Dit komt simpelweg doordat er te weinig zuurstof in je spieren zit om die afvalstoffen af te voeren.

Gevolg is dat je benen als betonblokken aanvoelen en je de spierpijn al voelt aankomen. Daarom is de pre workout in het leven geroepen. Je hebt meer energie en die vermoeidheid wordt als het ware uitgesteld en hierdoor kan je dus langer doorgaan.

Het enige waar je wel nog voor moet oppassen is het feit dat een pre workout ook echt verslavend kan werken. In wezen ben je je lichaam eigenlijk voor de gek aan het houden, omdat je met behulp van een bepaald product iets langer vol kan houden.

Gebruik het daarom wel met een beetje verstand. Het kan inderdaad net even dat extraatje geven wat je nodig hebt als je echt niet vooruit te branden bent. Maar net als ieder ander supplement is het geen vervanging van een gezond levensstijl. Voldoende slaap en gezond eten is echt de basis.

pre workout

Waar moet een goede pre workout aan voldoen?

Onderstaand gaan we behandeling wat wij vinden dat een goede pre workout aan moet voldoen. Dit kan je helpen als je nog nooit pre workout hebt ingenomen. Aan het eind van dit stuk kan je voor jezelf bedenken wat jij belangrijk vindt in pre workout en daaruit de keuze maken welke het beste bij jou past!

  • Energie boost

Dit is natuurlijk een beetje voor de hand liggend, maar zoals we al eerder aangaven zijn er ook genoeg pre workouts te vinden met de nodige bijwerkingen. Het gevoel dat je tintelingen krijgt over je hele lichaam kan onwenselijk zijn kan ik mij voorstellen, maar er zijn ook mensen die het helemaal geweldig vinden en juist wel die heftige varianten kopen.

In de basis wil je gewoon dat een pre workout jou een lekkere boost geeft tijdens je trainingen. Enige kanttekening is wel dat je misschien rustig aan moet beginnen om je lichaam te laten wennen aan het effect.

Als jij nooit koffie drinkt en vervolgens een pre workout koopt met een sterkte van 8 bakken koffie dan kan dat nogal heftig worden. Kijk dus onder andere naar de hoeveelheid cafeïne in het product.

Daarnaast is het ook nog goed om te vermelden dat de gevolgen van cafeïne ongeveer 5 uur lang merkbaar zijn. Een scoopie nemen voordat je naar de gym gaat ’s avonds is daarom niet aan te raden, omdat je waarschijnlijk een paar uur naar het plafond ligt te staren voordat je eindelijk kan slapen.

Aangezien ik dit een paar keer heb meegemaakt was mijn regel altijd: geen pre workout meer na 12 uur ’s middags.

  • Smaak

Wel zo fijn wanneer je een supplement koopt dat het ook een lekker smaakje heeft toch? Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg pre workouts te vinden die ook verschillende smaken hebben waar je uit kan kiezen.

Soms is de smaak ook een beetje spicy. Een feitje is wel dat de meeste pre workouts niet zo lekker zijn. Ze smaken flink chemisch. Mijn tip is dan ook om deze gewoon zo snel mogelijk op te drinken.

  • Oplosbaarheid

Niets zo vies als een scoopie oplossen in water en wanneer je het achterover gooit de klonten al door je keel voelt glijden. Meestal duurt het even voordat het goed is opgelost en vergeet dan vooral niet even goed te roeren voordat je hem opdrinkt anders kan die laatste slok nogal heftig worden.

Vooral die klonten die nog achterblijven in je mond zijn het meest ranzig. Pre workout is hierin denk ik wel het vieste supplement om nog goed opgelost door te slikken.

Ik heb op een gegeven moment mezelf aangeleerd om de gehele scoop direct in m’n keel te gooien en vervolgens snel met water door te slikken. Werkt perfect, maar is wel even wennen wanneer je dit voor de eerste keer doet. Ach ja de meeste dingen zijn even wennen wanneer je het voor de eerste keer doet.

  • Prijs

Als wij Nederlandsers ergens een hekel aan hebben dan is het wel veel geld uitgeven. We willen graag veel voor weinig. In het buitenland staan we vaak daarom bekend, maar geef ons eens ongelijk.

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om een pre workout aan te schaffen dan wil je hier waarschijnlijk niet te veel voor betalen. Gelukkig zijn er voldoende goede opties beschikbaar zonder dat je daarvoor je portemonnee moet plunderen.

Wat is de beste pre workout?

Iedereen reageert anders op pre workout en daarom is er niet een ‘beste’ aan te wijzen.
Nou dat gezegd te hebben gaan we door met de eerste pre workout.

1. Cellucor – C4

pre workout

Dit is al gedurende een lange periode een van de populairste pre workouts. Met een prijs van ongeveer €0,83 (kortingslink!) per serving is dit wel iets duurder dan vergelijkbare pre workouts.

Aan de andere kant worden er wel extra vitamines, creatine en aminozuren toegevoegd dus je krijgt er wel meer voor terug.

Daarnaast bevat een serving 150mg cafeïne.

✅ Goede prijs-kwaliteit verhouding

✅ Vijf verschillende smaken

✅ 1,5 gram creatine per serving. Dit zorgt voor meer kracht en betere sprint prestaties

✅ Bevat extra vitamines en mineralen

✅ Geeft een lekkere energie boost

❌ Iets duurder dan concurrerende producten

2. ABE ultimate pre workout – Applied Nutrition

Pre workout

Na het testen kunnen we concluderen dat dit inderdaad een van de betere pre workouts op de markt is.

Een goede prijs, negen heerlijke smaken, hoge dosering cafeïne (200mg), extra vitamine B3, B12, creatine en citrulline. Er zit 3,25 gram creatine per serving in.

Dit betekent dat je dus geen extra creatine supplement meer hoeft te nemen en met deze pre workout dit alles kan combineren. Er zitten in totaal 30 servings in en de prijs per serving komt dan neer op €0,83 (kortingslink!). Nu met korting!! Vergelijkbaar dus met de prijs van de C4.

✅ Hoog in cafeïne (200 mg)

✅ Geen extra creatine supplement meer nodig door de extra toegevoegde creatine

✅ Bevat extra vitamines

✅ Scherp geprijsd

✅ Negen verschillende smaken verkrijgbaar

❌ Geen

3. Ripped pre workout – Body & Fit

Pre workout

Als je een kwalitatief goede pre workout wil voor een lage prijs dan is de Ripped pre workout van Body & Fit je beste keuze.

Met maar €0,50 (klik hier voor de korting) en 200mg cafeïne per serving kan je hier echt geen verkeerde keuze maken. Nu met korting!

Daarnaast is er ook extra magnesium en vitamine B toegevoegd.

Er zijn wel maar vier smaken beschikbaar, maar dat hoeft zeker geen probleem te zijn. Al met al is dit er zeker een die het proberen waard is als je lekker wilt knallen in de gym.

✅ Goedkoopste in deze lijst

✅ Bevat extra magnesium

✅ Bevat vitamine D

✅ Hoge dosering cafeïne (200 mg)

❌ Maar vier smaken beschikbaar

❌ Geen toegevoegde creatine

4. Gold Standard Pre Workout – Optimum Nutrition

Wanneer jij vol energie en gefocust je training in wilt gaan is de Gold Standard pre workout een echte aanrader. Ook voor de topsporters onder ons, omdat het vaak ‘tricky’ is om dit soort supplementen te nemen in geval van vervuiling. Dit product is vrij van alle verboden substanties die op de dopinglijst staan. Deze kan je dus zonder stress nemen en genieten van een heerlijke workout.

Per serving zit er 175mg cafeïne, 3 gram creatine en 1,5 gram beta-alanine. Je hebt keuze uit vijf verschillende smaken en de watermeloen is toch wel mijn favoriet.

Met maar €0,66 per serving is dit daarnaast ook nog een van de goedkopere opties in deze lijst. Nu met korting!!

✅ Goede prijs-kwaliteitverhouding

✅ Geen extra creatine supplement meer nodig door de extra toegevoegde creatine

✅ Hoge dosering cafeïne (175 mg)

✅ Vrij van verboden middelen

✅ Extra toegevoegde vitamines

❌ Keuze uit maar 5 smaken

Mocht je net als ik ook niet van koffie houden, maar wel een extra boost willen tijdens je trainingen dan is een pre workout misschien wel iets voor jou. Ik had eerst ook mijn twijfels of ik dit moest proberen en achteraf ben ik blij dat ik het heb gedaan.

Probeer vooral naar je lichaam te luisteren en neem af en toe een scoopie om je training een boost te geven.

Wil jij toch liever kijken naar andere supplementen? Wij hebben ook artikelen geschreven over creatine, BCAA’s, magnesium en nog veel meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *