beste eiwit poeder

Wat is het beste eiwit poeder? Zie jij ook wel eens online van die filmpjes van mannen die ‘een scoopie’ in hun mond gooien? Grote kans dat dit eiwit poeder is.

Wanneer jij wel eens in de sportschool komt heb je vast wel eens gehoord van eiwit poeder. Dat waar ze vaak een ’Shake’ van maken.

Eiwitten zijn super belangrijk als je regelmatig sport. In het artikel over macro’s hebben we besproken dat er 3 verschillende macro’s zijn: koolhydraten, eiwitten en vetten.

Eiwitten zijn een soort bouwstenen van de cellen in je lichaam. Tijdens het trainen ontstaan er vaak hele kleine spierscheurtjes. Door het innemen van eiwitten geef je je lichaam de kans om die spierscheurtjes te laten herstellen.

Door dit steeds te herhalen ga je spiermassa opbouwen en dit is vaak een doel met sporter. Een sporter moet dus meer eiwit eten voor het herstel van zijn of haar lichaam.

Vaak gaat dit om best veel eiwit, ca 2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Het is mogelijk om daaraan te komen met een gevarieerd voedingspatroon, maar dit kan ook wel een uitdaging zijn.

Eiwitpoeder kan daarbij een hele makkelijke oplossing zijn en snel (en ook zonder heel veel calorieën) aan je eiwitten te komen. Zo gebruiken wij al een aantal jaar eiwit poeder om onze eiwitten aan te vullen.

In deze jaren hebben wij al verschillende eiwit poeders uitgeprobeerd en om te voorkomen dat jullie je hele portemonnee leeg moeten trekken om van alles uit te proberen, hebben wij hieronder voor jullie op een rij gezet wat onze ervaringen zijn met verschillende eiwit poeders.

We gaan het zo eerst hebben over hoeveel eiwit je nodig hebt per dag, wat wij belangrijk vinden in eiwit poeder en wat de top 3 beste eiwit poeders zijn.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Tijdens de verwerking van voeding verbruikt je lichaam energie. Bij de verwerking van eiwitten verbruikt je lichaam meer energie dan bij het verwerken van koolhydraten en vetten. Daarnaast zorgen eiwitten er ook voor dat je een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je sneller vol zit en minder eet.

Meestal wordt tussen de 1,2 en 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aangeraden, waarbij duursporters minder eiwitten nodig hebben dan sporters die aan krachttraining doen. Dit heeft te maken met dat het bij krachttraining meer draait om spiermassa opbouwen.

Heb je geen idee hoeveel eiwit jij nou dagelijks eet? Dat had ik in het begin ook. Toen ben ik een tijdje mijn calorieën (en daarbij ook mijn macro’s, incl eiwit) gaan bijhouden om te zien of ik wel aan mijn eiwitbehoefte kwam.

Dit deed ik met de app MyFitnessPal. Met deze app kan je je voedingsmiddelen super makkelijk invoeren of zelfs scannen. Ze verschijnen in je app en zo kan je makkelijk zien hoeveel eiwit je gegeten hebt die dag. Ook kan je apart zien hoeveel eiwit er in je maaltijd zat. Super makkelijk!

Nadat ik dit een paar dagen had bijgehouden kwam ik erachter dat ik helemaal niet zo veel eiwit at als dat ik dacht. Ik at maar de helft van mijn eiwit behoefte! Voor mij was dit een goede reality check om meer eiwit te gaan eten.

En natuurlijk hoef je dit niet de rest van je leven te doen (als je dat fijn vindt mag dat natuurlijk wel gewoon, er zijn zat mensen die het doen!), maar het kan even makkelijk zijn om dit gewoon een weekje je eten te tracken zodat je kan zien wat je daadwerkelijk binnen krijgt.

Voordat je gaat beginnen aan eiwit poeder moet je natuurlijk wel even nagaan of je nog iets in je voeding kan aanpassen. Kan je nog meer eiwit halen uit je voeding? Eiwitten zitten bijvoorbeeld in: kip, eieren, kwark, soja en erwten.

Misschien lukt het jou wel om een van bovenstaande voedingsmiddelen extra te eten waardoor je wel aan je eiwit behoefte komt.

Het eten van voldoende eiwitten kan een uitdaging zijn, zeker als je gevarieerd en lekker wilt blijven eten. Daarom neem ik je hieronder mee in welke opties je zou kunnen proberen.

Veel sporters vullen hun eiwitrijke voeding aan met proteïne(eiwit) shakes. Wei (whey) eiwitten zijn de meest gebruikte eiwitten onder sporters, omdat ze door het lichaam snel worden opgenomen en makkelijk verteerd worden. 

Er bestaan 3 verschillende varianten van eiwitpoeder: concentraat, isolaat en hydrolisaat. De concentraat bestaat uit 60 tot 80% eiwit. Isolaat bevat 90 tot 95% eiwit. Hydrolisaat bevat 99% eiwit. Hoe puurder het eiwit poeder, hoe meer eiwit het bevat.

Wil je meer weten over hoeveel eiwit je moet eten? Bekijk het hier.

Hou jij toch meer van snacks? Je kan ook veel eiwit binnen krijgen via eiwit repen. Vaak smaken die net als een candybar, maar zitten ze bomvol met eiwit! bekijk hier de lekkerste (en natuurlijk ook beste) eiwit repen.

beste eiwit poeder

Wat vinden wij belangrijk in eiwit poeder?

Voordat we het gaan hebben over de top 3 beste eiwit poeders, gaan we eerst bespreken wat wij nou belangrijk vinden in eiwit poeder. Wat moet eiwit poeder nou echt bevatten?

Lees onderstaande punten door en bedenk voor jezelf wat jij ook echt belangrijk vindt in eiwit poeder. Zo kan je straks een goede beslissing maken over welk eiwit poeder bij jou past.

  • Soort eiwit poeder

Zoals hierboven besproken bestaan er dus 3 verschillende varianten van eiwitpoeder: concentraat, isolaat en hydrolisaat. Hydrolisaat bevat dus het meeste eiwit.

Wil jij zo veel mogelijk (puur) eiwit binnen krijgen, dan zou hydrolisaat een goede optie zijn voor jou.

  • Hoeveelheid eiwit per serving

Aangezien we geen zin hebben om elke dag 5 shakes te nemen, moeten we wel een beetje letten op de hoeveelheid eiwit per scoop. Dit verschilt namelijk onderling nog best van elkaar.

  • Overige voedingsstoffen

Veel eiwit poeders bevatten tegenwoordig ook andere voedingsstoffen zoals BCAA’s of creatine. Bekijk dit even van tevoren, want dat betekend dat je die BCAA’s of creatine niet ook nog los hoeft in te nemen. Handig!

Daarnaast is het wel relevant om te weten hoeveel calorieën er per scoop in zitten. Het zou erg vervelend zijn als jij probeert af te vallen, dit maar niet lukt en er na een paar weken achter komt dat je eiwit poeder een dikke calorie bom is.. Super zonde!

Check dit van tevoren even. Er zijn ook verschillende eiwit poeders die speciaal gemaakt zijn voor afvallen en dus ook (veel) minder calorieën bevatten. Handig dus, want dan kan jij je calorieën nog spenderen aan iets anders lekkers :).

  • Oplosbaarheid

Hoe vies is het als jij die shake aan je mond zet en het vol met klonten zit, bah! Dit moeten we natuurlijk gewoon voorkomen.

Wij zouden je overigens wel altijd aanraden om een shake gewoon te maken in een shake beker. Daar zit zo een speciaal dingetje in waardoor je geen klonten krijgt.

Ook merken wij dat een shake vaak veel beter oplost met melk als met water. Daarnaast is dit ook veel lekkerder, want dan smaakt het een beetje naar een milkshake 😋.

  • Smaak

Smaken verschillen natuurlijk, maar het laatste waar we op zitten te wachten is een vieze chemische shake. Tuurlijk moet die shake lekker zijn en daarvoor kan het zijn dat je wat smaken moet proberen.

Zo kan de een helemaal warm worden van koffie smaak, terwijl ik alleen bij de gedachte daaraan al moet kokhalzen. Gelukkig hebben veel merken tegenwoordig ook van die proef pakketjes waarbij je verschillende smaken kunt proberen.

Dus ben je nieuw bij een merk en weet je nog niet welke smaak jij lekker zou vinden? Probeer zo’n proefpakketje!

  • Prijs

Aangezien eiwit poeder iets is wat je (meestal) elke dag inneemt en vaak ook nog eens niet het enige supplement is wat je moet kopen, kan dit alles nog wel eens in de papieren lopen.

Om te voorkomen dat jij jouw rekening helemaal op moet maken aan eiwit poeder kijken we daarom ook naar de prijs. Een duurdere eiwit poeder is namelijk niet altijd een betere eiwit poeder.

Nou, neem bovenstaande punten mee en bedenk wat jij belangrijk vindt in eiwit poeder!

Wat is het beste eiwit poeder?

Hieronder gaan we de top 3 bespreken van het beste eiwit poeder. We gaan kijken naar de hoeveelheid eiwit, kcal, BCAA’s, smaken, oplosbaarheid en prijs.

1. Whey Perfection – Body & Fit

beste eiwit poeder

Whey Perfection is één van de bekendste eiwit poeders. Dit heeft natuurlijk een reden. Whey Perfection van Body & Fit is het eiwitpoeder met de beste prijs- kwaliteitverhouding. Het is gemaakt van wei-eiwitisolaat, concentraat en hydrolysaat. Hierdoor bevat het 22 gram eiwit per portie. Gemiddeld bevat 1 porie 100 kcal.

Daarnaast bevat het ook 5 gram natuurlijk aanwezige BCAA’s per portie.

Wat een heel groot voordeel is dat er 20 verschillende smaken zijn! Zo is er voor ieder wat wils. Een paar voorbeelden van de smaken zijn: stroopwafel, white chocolate milkshake, ice coffee milkshake, red velvet, salted caramel brownie, toasted marshmallow en vanilla ice cream milkshake. Daarnaast heb je natuurlijk ook gewoon de ‘normalere’ smaken zoals vanille.

Heb je wel eens vanille eiwit poeder in je kwark gedaan? Daar wordt je kwark een stuk lekkerder van en je krijgt meteen een bonk eiwit binnen.

Je kan Whey Perfection al kopen voor €86,39 per 162 shakes. Dit is €0,53 per shake. Sommige smaken zijn nu met extra korting! Uiteraard kan je ook kleinere verpakkingen krijgen. Hoe groter de verpakking hoe goedkoper het product.

✅ 22 gram eiwit per portie

✅ 5 gram BCAA’s per portie

✅ ca 100 kcal per portie

✅ Laag in suiker

❌ Lost soms moeilijk op. Blijven schudden en veel melk/water toevoegen

❌ Niet glutenvrij

❌ Minder verschillende smaken dan vergelijkbare producten

2. Impact Whey Protein – MyProtein

beste eiwit poeder

Dit is het eiwit poeder dat wij al een hele lange tijd gebruiken. Wij zijn helemaal fan, omdat dit eiwit poeder een goede samenstelling heeft en ook goedkoop is.

Impact Whey Protein bevat 21 gram eiwit per portie en 4,5 gram BCAA’s. Daarnaast bevat het ook nog 3,6 gram glutamine dat het spierherstel ondersteund. Per portie zitten ca 103 kcal. Daarnaast zit er ook nog eens 3 gram creatine per portie.

Er zijn nu meer dan 40 verschillende smaken te krijgen. Voorbeelden zijn: blueberry cheesecake, chocolate peanut butter, coffee caramel, marsepein, natural banana, raspberry, rocky road, blueberry en raspberry stevia en speculoos. Wij vinden vanilla toch altijd de lekkerste.

Als je nou echt niet kan kiezen, kan je bij MyProtein ook voor een Sample Box gaan. Hierin zitten 8 verschillende smaken!

Je kan Impact Whey Protein al krijgen voor €99,99 (kortingslink!) per 200 porties. Dit is €0,55 per portie. Bij MyProtein is er bijna altijd wel een kortingsactie. Op dit moment heb je daar 25% korting!

✅ Goedkoop

✅ Vaak kortingsacties

✅ 21 gram eiwit per portie

✅ 4,5 gram BCAA’s per portie

✅ 3,6 gram glutamine per portie

✅ Ca 103 kcal per portie

✅ 3 gram creatine per portie

✅ Veel verschillende smaken

✅ Alle smaken zijn glutenvrij, behalve Latte en Birthday Cake

✅ Vegetarisch

✅ Lost makkelijk op

❌ Niet lekker met water, alleen met melk

❌ Minder BCAA’s dan vergelijkbare producten

❌ Levertijd is wat langer (ca 1 week)

3. Whey Isolate – XXL Nutrition

Dit eiwit poeder is ook één van de beste eiwit poeders die verkrijgbaar is in Nederland. Het bestaat voor 100% uit isolaat. Dat betekend dat er 89% eiwit in zit.

Één scoop bestaat uit 109 kcal en 26,8 gram eiwit. Dat maakt deze shake de meest eiwitrijke shake. Daarnaast zit het ook vol met BCAA’s en laag in vet en koolhydraten.

Er is slechts 0,8% lactose gemeten, waardoor het vrijwel lactosevrij is.

Er zijn helaas maar 7 verschillende smaken te krijgen. De smaken zijn: chocolade, aardbei, aardbei/banaan, banaan, cookies & cream, vanille, raspberry, kokos, neutraal en chocolade caramel. Vanille is onze favoriet.

De Whey Isolate van XXL Nutrition is al verkrijgbaar voor €64,95 (kortingslink!) voor 83 porties. Dit is €0,78 per portie. Dit maakt de Whey Isolate van XXL Nutrition de duurste.

✅ 26,8 gram eiwit per portie

✅ 109 kcal per portie

✅ Vol met BCAA’s

✅ Bestaat uit isolaat

✅ Glutenvrij

✅ Lactosevrij

✅ Lost makkelijk op

❌ Duurder dan vergelijkbare producten

❌ Maar 7 smaken

Hopelijk heeft dit artikel jou een beetje kunnen helpen met jouw keuze in voor welke eiwit poeder jij moet gaan.

Misschien kan het een bijdrage leveren aan jouw gainz!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *