glutenvrije eiwit poeder

Glutenvrije eiwit poeder. Je hoort vaak dat wanneer je sport, je meer eiwitten moet eten. Een makkelijke manier om het eiwit aan te vullen, is door middel van eiwit poeder. Maar wat is nou het beste glutenvrije eiwit poeder?

In het artikel over macro’s hebben we besproken dat er 3 verschillende macro’s zijn: koolhydraten, vetten en eiwitten.

Eiwitten zijn een soort bouwstenen van je lichaam. Tijdens het trainen ontstaan er hele kleine spierscheurtjes. Door het innemen van eiwitten geef je je lichaam de kans om die te laten herstellen.

Het continu herhalen van dit proces zorgt er uiteindelijk voor dat je spiermassa gaat opbouwen.

Glutenvrij

Er zijn natuurlijk allerlei redenen waarom mensen glutenvrij moeten/ willen eten. Misschien heb je coeliakie, ben je overgevoelig voor gluten of eet je geen gluten in verband met andere gezondheidsredenen.

Zelf ben ik sinds mijn 21e gediagnosticeerd met coeliakie. In de begin periode was het vooral een grote zoektocht met wat je nog wel mocht eten en kwam je erachter dat het zelfs in voedingsmiddelen zit waar het niks te zoeken heeft (wat is de functie van gluten in hagelslag????).

Gelukkig is er heel veel te vinden over waar gluten in zitten en wat lekkere opties zijn voor in een glutenvrij dieet. Ik raad hierbij wel altijd aan om in de begin periode naar een diëtist te gaan. Die kunnen je alvast een beetje wijs maken in het glutenvrije wereldje.

In die periode was ik wel veel aan het sporten, maar wist ik niet dat eiwitten hier ook zo belangrijk in zijn.

De afgelopen 4 jaar heb ik mij hier echt in verdiept. Ik vond het zelf al een uitdaging om genoeg eiwit te eten per dag, laat staan in combinatie met een glutenvrij dieet. Hierdoor moet je toch altijd op je hoede zijn met waar het in kan zitten.

We hebben namelijk geen zin om daarna weer 3 dagen met dikke buikpijn, diarree en hoofdpijn rond te lopen.

Ik heb gemerkt dat eiwit poeder een goede manier is om snel (zonder mega veel calorieën) en effectief eiwit binnen te krijgen. Daarnaast vind ik het ook echt lekker, want als je het mixt met wat melk is het net een milkshake.

Als je glutenvrij moet eten heb je vast wel eens (of regelmatig) het ‘shit’ moment wanneer je weer eens iets niet mag eten, omdat er gluten in zitten. Gelukkig is eiwit poeder hier niet een van. Hier zijn genoeg glutenvrije opties in en je proeft niet eens dat het glutenvrij is (dit komt ook niet vaak voor!). We hoeven hierin dus gelukkig niet in te leveren op smaak!

Ohja, ook nog iets waar ik tegen aan liep.. Net voordat er coeliakie bij mij was gediagnosticeerd was ik veel afgevallen. Toen begon mijn glutenvrije leven begon merkte ik dat dat vol met suikers zat. De calorietjes stapelden zich op en daarmee ook de kilo’s. Dit zorgde bij mij voor heel veel frustraties. Ik kon sporten wat ik wilde maar met al die glutenvrije voeding ging het er niet af.

Ik heb gemerkt dat een glutenvrij dieet vaak ook samen gaat met al die suikers, omdat gluten normaal ook smaak zouden geven. Afvallen werd hierdoor wel echt een uitdaging.

Gelukkig zit glutenvrij eiwit poeder niet vol met suikers en ook niet veel calorieën. Daarnaast zijn eiwitten erg vullend, wat er voor zorgt dat die cravings naar die glutenvrije koekjes minder worden.

Ik denk dat veel glutenvrije mensen struggelen met hun gewicht. Dit is wat ik ook regelmatig terug lees op forums en facebook groepen.

Omdat een glutenvrij dieet al moeilijk genoeg is, heb ik voor jou uitgezocht wat de beste (en natuurlijk ook lekkerste) glutenvrije eiwit poeders zijn! We gaan het zo eerst even hebben over hoeveel eiwit je precies nodig hebt en daarna vertel ik ook welk dieet ik nu volg en waarom ik daar zo fan van ben. Daarna bespreken we wat wij belangrijk vinden in goede glutenvrije eiwit poeders en daarna de top 3 beste glutenvrije eiwit poeders.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Tijdens de verwerking van voeding verbruikt je lichaam energie. Bij de verwerking van eiwitten verbruikt je lichaam meer dan bij het verwerken van koolhydraten en vetten. Daarnaast zorgen eiwitten er ook voor dat je een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je sneller vol zit en minder eet. Super handig dus wanneer je probeert af te vallen!

Meestal wordt tussen de 1,2 en 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aangeraden, waarbij duursporters minder eiwitten nodig hebben dan sporters die aan krachttraining doen. Dit heeft te maken met dat het bij krachttraining meer draait om spiermassa opbouwen.

Het eten van voldoende eiwitten kan een uitdaging zijn, zeker als je gevarieerd en lekker wilt blijven eten. Daarom neem ik je hieronder mee welke opties je zou kunnen proberen.

If it fits your macro’s

Zelf volg ik op het moment het if it fits your macro’s dieet. Dit is een dieet waarbij je als het ware je calorieën gaat tellen en daarbij ook je verdeling in eiwit, koolhydraten en vetten bijhoudt. In principe mag je hierbij alles eten, zolang het maar in je macro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten) past. Dit werkt voor mij heel goed omdat ik geen restricties meer heb op mijn dieet. Met een glutenvrij dieet heb je al zoveel restricties, dat het gewoon echt niet leuk is als je jezelf nog meer lekkere dingen ontneemt.

In dit dieet is het ook belangrijk om veel eiwitten te eten. In ieder geval 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag. Dit betekend dat er in elke maaltijd eigenlijk wel eiwitten moeten zitten. Door deze grote hoeveelheid eiwit te eten zit ik veel sneller vol en heb ik minder cravings. Normaal had ik op een vrijdag avond regelmatig de enorme behoefte om een hele reep chocola en een zak chips op te eten. Nu is die behoefte gewoon minder. Wil jij meer informatie over dit dieet? Lees het hier.

Het bijhouden van je calorieën klinkt heel moeilijk, maar wordt heel makkelijk gemaakt door de app: MyFitnessPal. Dit is een app waarbij jij jouw voedingsmiddelen kan invoeren. Dit kan door de voedingsmiddelen gewoon op te zoeken of door de streepjescode te scannen. Hoe makkelijk kan het zijn?

Je kunt van tevoren de calorieën die jij maximaal wil eten op een dag en de verdeling van jouw macro’s invoeren. Zo kan je gedurende de dag zien of je ‘on track’ zit of dat je bijvoorbeeld meer eiwitten moet gaan eten. Wij gebruiken overigens gewoon de gratis versie van deze app. Met een betaalde versie heb je geen reclames meer (die zijn wij toch al bijna niet) en heb je net iets meer inzicht in de macro’s (en voedingsstoffen) per maaltijd.

Veel sporters vullen hun eiwitrijke voeding aan met proteïne(eiwit) shakes. Wei (whey) eiwitten zijn de meest gebruikte eiwitten onder sporters, omdat ze door het lichaam snel worden opgenomen en makkelijk verteerd worden. 

Er bestaan 3 verschillende varianten van eiwitpoeder: concentraat, isolaat en hydrolisaat. De concentraat bestaat uit 60 tot 80% eiwit. Isolaat bevat 90 tot 95% eiwit. Hydrolisaat bevat 99% eiwit.

glutenvrije eiwit poeder

Wil je meer weten over hoeveel eiwit je moet eten? Bekijk het hier.

Hou jij ook echt van lekkere snacks? Wij hebben ook een artikel geschreven over de beste glutenvrije eiwit repen. Ik vind dat je deze wel kan vergelijken met een lekkere, gezonde, eiwitrijke en glutenvrije candybar. Echt een aanrader als jij moeite hebt om aan je eiwitten te komen en je wel een snacky kan gebruiken.

Wat vinden wij belangrijk in glutenvrij eiwit poeder?

Hier gaan we eerst nog wat vertellen over wat wij nou zo belangrijk vinden in glutenvrij eiwit poeder. Wat moet het nou echt bevatten?

  • Hoeveelheid eiwit per dosering

De reden waarom wij eiwit poeder innemen is natuurlijk om snel eiwit binnen te krijgen. Daarom willen wij zo veel mogelijk eiwit per scoopie innemen.

Check dus even hoeveel eiwit er per scoopie in zit.

  • Overige voedingsstoffen

Hoe vervelend zou het zijn als je probeert af te vallen en het lukt maar niet en op een gegeven moment kom je erachter dat je glutenvrije eiwit poeder echt een caloriebom is. Super vervelend en totaal niet nodig.

Er zijn veel glutenvrije eiwit poeders die niet veel calorieën bevatten en wel rijk zijn aan eiwit.

Daarnaast bevatten sommige eiwit poeders meer dan alleen eiwit, zoals creatine of BCAA’s. Heel handig als je dit normaal ook nog los als supplement in zou nemen. Dit hoeft dan dus niet meer.

  • Smaak

We willen allemaal een lekker smaakje aan die shake hebben, zeker als je die regelmatig drinkt. Probeer erachter te komen welke smaak (en van welk merk) jij lekker vindt.

Vaak hebben merken ook verschillende proefpakketten waarmee je meteen meerdere smaken kan proeven. Super handig als je net bent overgestapt naar een nieuw merk!

  • Oplosbaarheid

Hoe vies is het om een lekkere shake op te willen drinken en te merken dat het vol met klonten zit, bah! Om dit te voorkomen lossen wij onze eiwit poeders altijd op in een shake beker en gaan we er even lekker mee shaken.

Dit is zeker een aanrader!

  • Prijs

Aangezien wij altijd best snel door onze voorraad glutenvrij eiwit poeder heen gaan, hebben wij geen zin om de hoofdprijs te gaan betalen voor ons eiwit poeder.

Daarnaast betekend een duurder eiwit poeder niet per se dat dit een betere is..

Hieronder gaan we de top 3 bespreken van het beste glutenvrije eiwit poeder. We gaan kijken naar de hoeveelheid eiwit, kcal, BCAA’s, smaken, oplosbaarheid en prijs.

1. Whey Perfection – Body & Fit

glutenvrije eiwit poeder

Whey Perfection is één van de bekendste eiwit poeders. Dit heeft natuurlijk een reden. Whey Perfection van Body & Fit is het eiwitpoeder met de beste prijs- kwaliteitverhouding. Het is gemaakt van wei-eiwitisolaat, concentraat en hydrolysaat. Hierdoor bevat het 22 gram eiwit per portie. Gemiddeld bevat 1 porie 100 kcal.

Daarnaast bevat het ook 5 gram natuurlijk aanwezige BCAA’s per portie. Dit betekend dat je niet meer los BCAA’s hoeft in te gaan nemen.

Het eiwit poeder kan sporen van gluten bevatten. Zelf eet ik altijd producten waarop staat dat ze sporen van gluten kunnen bevatten, omdat dit het indekken is van de producent. De kans dat hier gluten in zitten is dus even hoog als in producten waar dit niet op staan (behalve als het gecertificeerd glutenvrij is natuurlijk). Dit is natuurlijk een overweging die iedereen zelf moet maken.

Wat een heel groot voordeel is dat er 20 verschillende smaken zijn! Zo is er voor ieder wat wils. Een paar voorbeelden van de smaken zijn: stroopwafel, white chocolate milkshake, ice coffee milkshake, red velvet, salted caramel brownie, toasted marshmallow en vanilla ice cream milkshake. Daarnaast heb je natuurlijk ook gewoon de ‘normalere’ smaken zoals vanille.

Heb je wel eens vanille eiwit poeder in je kwark gedaan? Daar wordt je kwark een stuk lekkerder van en je krijgt meteen een bonk eiwit binnen.

Je kan Whey Perfection al kopen voor €86,39 per 162 shakes. Dit is €0,53 per shake. Klik hier voor de kortingslink! Sommige smaken zijn nu met extra korting! Uiteraard kan je ook kleinere verpakkingen krijgen. Hoe groter de verpakking hoe goedkoper het product.

✅ 22 gram eiwit per portie

✅ 5 gram BCAA’s per portie

✅ Ca 100 kcal per portie

✅ Laag in suiker

❌ Kan sporten van gluten bevatten

❌ Lost soms moeilijk op. Blijven schudden en veel melk/ water toevoegen

❌ Minder verschillende smaken dan vergelijkbare producten

2. Impact Whey Protein – MyProtein

glutenvrije eiwit poeder

Dit is het eiwit poeder dat wij al een hele lange tijd gebruiken. Wij zijn helemaal fan, omdat dit eiwit poeder een goede samenstelling heeft en ook goedkoop is. Perfect dus!

Impact Whey Protein bevat 21 gram eiwit per portie en 4,5 gram BCAA’s. Daarnaast bevat het ook nog 3,6 gram glutamine dat het spierherstel ondersteund. Per portie zitten ca 103 kcal. Daarnaast zit er ook nog eens 3 gram creatine per portie.

Er zijn nu meer dan 40 verschillende smaken te krijgen. Voorbeelden zijn: blueberry cheesecake, chocolate peanut butter, coffee caramel, marsepein, natural banana, raspberry, rocky road, blueberry en raspberry stevia en speculoos. Wij vinden vanilla toch altijd de lekkerste.

Als je nou echt niet kan kiezen, kan je bij MyProtein ook voor een Sample Box gaan. Hierin zitten 8 verschillende smaken!

Je kan Impact Whey Protein al krijgen voor €99,99 per 200 porties. Dit is €0,55 per portie. Bij MyProtein is er bijna altijd wel een kortingsactie. Op dit moment heb je daar 25% korting. Klik hier voor de korting!!

✅ Alle smaken zijn glutenvrij, behalve: Chocolate caramel, Banoffee, Latte en Birthday Cake

✅ Goedkoo

✅ Vaak kortingsacties

✅ 21 gram eiwit per portie

✅ 4,5 gram BCAA’s per portie

✅ 3,6 gram glutamine per portie

✅ Ca 103 kcal per portie

✅ 3 gram creatine

✅ Veel verschillende smaken

✅ Vegetarisch

✅ Lost makkelijk op

❌ Niet lekker met water, alleen met melk

❌ Minder BCAA’s dan vergelijkbare producten

❌ Levertijd is wat langer (ca 1 week)

3. Whey Isolate – XXL Nutrition

Dit eiwit poeder is ook één van de beste glutenvrije eiwit poeders die verkrijgbaar is in Nederland. Het bestaat voor 100% uit isolaat. Dat betekend dat er 89% eiwit in zit.

Één scoop bestaat uit 109 kcal en 26,8 gram eiwit. Dat maakt deze shake de meest eiwitrijke shake. Daarnaast zit het ook vol met BCAA’s en laag in vet en koolhydraten.

Er is slechts 0,8% lactose gemeten, waardoor het vrijwel lactosevrij is.

Er zijn helaas maar 7 verschillende smaken te krijgen. De smaken zijn: chocolade, aardbei, aardbei/banaan, banaan, cookies & cream, vanille, raspberry, kokos, neutraal en chocolade caramel. Vanille is onze favoriet.

De Whey Isolate van XXL Nutrition is al verkrijbaar voor €64,95 voor 83 porties. Dit is €0,78 per portie. Dit maakt de Whey Isolate van XXL Nutrition de duurste. Klik hier voor de kortingslink!

✅ Glutenvrij

✅ Lactose vrij

✅ 26,8 gram eiwit per portie

✅ 109 kcal per portie

✅ Vol met BCAA’s

✅ Bestaat uit isolaat

✅ Lost makkelijk op

❌ Duurder dan vergelijkbare producten

❌ Maar 7 smaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *