Vitamine D

Wat is de beste vitamine D? De zomer is helaas alweer voorbij. Wat gaat dat altijd snel he? Lekker buiten in een hemdje op een terrasje zitten om al die vitamine D te absorberen zit er helaas niet meer in. De winter komt eraan..

De dagen zijn kort, daglicht zien we amper en het humeur wordt steeds slechter. Klinkt bijna als een winterdip. Uiteraard zijn er veel verschillende factoren die invloed hebben op ons humeur, maar een tekort aan zonlicht is daar ongetwijfeld een van. Vitamine D heeft hier een grote invloed op.

Tijdens de zomermaanden kunnen we genoeg vitamine D aanmaken. Helaas schijnt de zon in de herfst- en wintermaanden veel minder en is hij ook nog eens minder sterk. Uit onderzoek blijkt ook dat ons humeur gewoonweg beter is wanneer er een lekker zonnetje op je bolletje schijnt dan wanneer je helemaal doorweekt bent door de regen.

Niet echt rocket science als je het mij vraagt, maar dat waren de meeste uitspraken van Johan Cruijff ook niet.

Vandaag staat dus vitamine D centraal en wat dit voor invloed op ons heeft. Vandaag gaan we het onder andere hebben over wat een tekort precies doet en welke vitamine D jij kan slikken om het niveau ook tijdens de donkere maanden op peil te houden.

Wil jij meer weten over andere supplementen? We hebben ook een artikel geschreven over magnesium, BCAA’s, creatine en pre workout. Klik hier om deze te zien!

Wil jij supplementen kopen bij Vitakruid? Daarvoor hebben wij een kortingscode voor 10% korting: FOODANDSPORTS

Wat doet vitamine D precies?

Vitamine D is belangrijk voor het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast is het van belang voor een goede werking van je spieren en je immuunsysteem.

Ook kan het een positieve werking hebben op je stemming. Zo kan het je door je winter dipje heen helpen.

De belangrijkste bron van vit D is zonlicht. Je huid maakt door zonlicht vit D aan. Een klein deel kunnen we nog wel halen uit voedingsmiddelen zoals vette vis (makreel, zalm en haring).

Helaas zitten we nu weer in de donkere maanden en kan je dus zeker baat hebben bij het slikken van extra vit D.

Nu we weten wat vitamine D precies doet gaan we kijken naar welke symptomen je kan ervaren als je er een tekort van hebt.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een tekort?

Vitamine D is een vitamine die je lichaam zelf aan kan maken onder invloed van zonlicht. Hierbij is het voldoende om minimaal 15-30 minuten zonlicht op je lichaam te krijgen. Dit betekend dus dat je in de winter beter je handschoenen uit kan doen, want vanuit je handen wordt het zonlicht ook opgenomen.

Aangezien het in de winter vaak wel een uitdaging is om aan die 15-30 minuten te komen (zeker ook omdat de zon dan vaak niet zo sterk is), hebben veel Nederlanders een tekort aan vitamine D (zo ook wij zelf). Wat zijn de mogelijke gevolgen van een tekort?

  • Vermoeidheid/ tekort aan energie

Ben jij niet van die bank af te slaan? Heeft Netflix je nu al drie keer gevraagd of je nog steeds aan het kijken bent? Natuurlijk zijn we allemaal wel eens lui en hebben we niet zo veel zin om actief te zijn.

We hebben allemaal wel eens van deze dagen, maar als dit regelmatig voorkomt moet je misschien toch eens na gaan denken of er iets mis is. Zo kan dit komen door een tekort aan vit D.

  • Spierpijn

Hierboven hebben we het al gehad over dat vit D heel belangrijk is in de werking van je spieren. Een tekort kan hierbij ook lijden tot veel spierpijn en spierkrampen. Dit kan heel vervelend zijn als je net een lekkere gym sessie hebt gehad en na een half uurtje op de bank die spierpijn al voelt opkomen.. Daar gaat je trainingsdag van morgen..

Iedereen heeft wel eens spierpijn, maar elke dag spierpijn is niet normaal. Dit kan overigens ook liggen aan een tekort aan magnesium of dat je te weinig drinkt op een dag.

  • Zwakkere botten

Zoals hierboven aan opgenoemd is vit D belangrijk voor je botten. Zo helpt vit D om calcium beter op te laten nemen in je lichaam. Heb je hier een tekort aan kan je botontkalking krijgen waardoor je botten sneller kunnen breken. Zeker wat oudere mensen kunnen hier sneller last van krijgen.

  • Angstaanvallen en/ of somber gevoel

De winter depressie. Wie kent hem niet? De meeste van ons hebben zich wel eens lamlendig gevoeld in de winter door al die regen. Nou is er natuurlijk wel een groot verschil tussen je één keer lamlendig voelen en een winter depressie. Een tekort aan vit D kan dit tot gevolg hebben. Vaak zie je ook wel dat mensen met een winter depressie hier elk jaar last van hebben.

Het is goed om te weten dat bovenstaande symptomen niet alleen te maken kunnen hebben met een vit D tekort. Extra slikken is zeker goed, maar houd je altijd aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd een arts.

vitamine D

Hoeveel vit D heb ik nodig?

Een uniform antwoord op deze vraag is niet mogelijk omdat dit afhankelijk is van de leeftijd en behoefte.

Uit onderzoek blijkt dat 10-20 microgram vitamine D3 volstaat. Naarmate we ouder worden hebben we ook meer behoefte aan vitamine D.

Echter, hebben velen van ons een kantoorbaan en is de kracht van de zon in de donkere maanden niet sterk genoeg. De meeste mensen krijgen in deze maanden dus onvoldoende vitamine D binnen. Het slikken van extra vitamine D kan dan een uitkomst bieden.

Daarnaast zijn er ook bepaalde groepen die standaard extra nodig hebben:

  • Kinderen van 0 t/m 4 jaar; nodig voor de botontwikkeling
  • Vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 jaar; doordat de huid minder pigment aanmaakt wordt de hoeveelheid vitamine D die de huid aanmaakt ook minder
  • Mensen met een getinte of donkere huid; zij maken minder vitamine D aan
  • Zwangere vrouwen; goed voor de botontwikkeling van het kind

Wat is een goede vitamine D?

Nu we hebben besproken wat vit D precies doet in je lichaam, hoe het wordt aangemaakt en hoeveel je precies nodig hebt, gaan we het eindelijk hebben over de beste vitamine D! We gaan kijken naar de dosering, soort tabletten of capsules en de prijs.

Vitamine D capsules van Flinndal

Ik gebruik nu al een langere tijd de vitamine D capsules van Flinndal en ben erg tevreden met de resultaten tot nu toe.

Ik voel me energiek en heb minder last van spierpijn.

Het fijne aan de supplementen van Flinndal vind ik dat je de mogelijkheid hebt om een test te doen waaruit je kan zien of je ook een vit D aanvulling kunt gebruiken. Dit kost slechts een minuut van je tijd en geeft je dus meteen inzicht in de mate waarin jij behoefte hebt aan extra vit D. Klik hier om de test te doen!

De capsules bevatten 400 IU wat gelijk staat aan 10 mcg vit D. Je kan dus 1 of 2 van deze capsules per dag innemen.

Daarnaast kost een capsule maar €0,13 per stuk (kortingslink!) wanneer je een verpakking koopt van 90 stuks (€11,66). Zeker het proberen waard!

Vitamine D van Body & Fit

Wij zijn ook wel echt fan van die van Body & Fit. Dit zijn capsules die je gemakkelijk kan innemen tijdens een maaltijd. De capsules zijn niet te groot en door het laagje wat er omheen zit kan je ze gemakkelijk doorslikken. Heel handig voor de mensen onder ons die vaak moeite hebben met pillen slikken.

De capsules bevatten 1000 IU vitamine D. Dit staat gelijk aan 25 mcg. Je hoeft dus maar 1 capsule per dag in te nemen.

Naast dat de capsules veel vit D bevatten zijn ze ook erg goedkoop. Je kan namelijk 180 capsules (dus voor 180 dagen) al kopen voor €8,99. Dit is €0,05 per capsule!

Wil jij meer informatie over andere supplementen? Bekijk het hier! Wil jij meer weten over andere supplementen? We hebben ook een artikel geschreven over magnesium, BCAA’s, creatine en pre workout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *