aankom met de feestdagen

Hoe zorg ik dat ik niet teveel aankom met de feestdagen? Afvallen… je krijgt er al jeuk van als je in de spiegel kijkt en inderdaad ziet dat er toch stiekem wat kilo’s zijn bijgekomen. Hoe voorkom je nou dat je teveel aankomt met de feestdagen?

Helemaal in maand december blijft het altijd lastig om op gewicht te blijven. Al die leuke en gezellige avonden met vrienden en familie. Ze zeggen wel eens: iedere pondje gaat door het mondje, maar helaas niet uit het kontje…

Meestal in de omgeving van de buik blijft er helaas altijd wat zitten waar we niet blij mee zijn. De grote vraag is dus hoe je gedurende de feestdagen voorkomt dat er onnodig veel kilo’s bijkomen.

Maar goed hoe doe je dat? Want laten we eerlijk zijn, het begint al met Sinterklaas, vervolgens trekken we het vreetfestijn door naar kerst en voor je het weet is het al weer oud en nieuw.

Hoppa nieuw jaar, nieuwe jij, 5 kilo erbij. Dus, hoe om te gaan met je voeding tijdens de decembermaand is waar het allemaal om draait in dit artikel.

Wil je meer weten over afvallen? Klik hier!

Aankom met de feestdagen

Hoe voorkom ik dat ik aankom met de feestdagen? Als we heel eerlijk zijn telt december maar 4 feestdagen: Sinterklaas, eerste en tweede kerstdag en oudejaarsavond. Van 4 dagen lekker genieten word je niet dik. De resterende 27 dagen daarentegen wel.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de meeste mensen tussen de 0,5 en 6 kilo aankomen tijdens de decembermaand. Op het moment zelf heb je natuurlijk een lekker gevoel als je tijdens een kerstborrel jezelf helemaal laat vol lopen en volpropt met chips en chocola, maar meestal heb je de dag daarna een kater, zere pens en een misselijk gevoel. Kortom, echt een top avond!

Gezelligheid is hartstikke belangrijk en het hoort er ook bij tijdens de decembermaand, maar maak het niet te gek. Juist al dat ongezonde eten heeft een bepaald effect wat je vast wel eens hebt meegemaakt: je wilt er meer van en je blijft maar dooreten. Beetje alcohol erbij en alle remmen gaan los.

Vervolgens is het januari, moet ineens het roer om en balen we misschien wel dat we het zo bont gemaakt hebben. Wanneer we proberen af te vallen is ongeveer een 0,5 kilo per week een gezond streven, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Dat betekent dus wanneer je tijdens de decembermaand 5 kilo aankomt je vervolgens 10 weken moet werken om alles er weer af te krijgen. Was het al dat vreten dan echt waard?

Laten we hopen dat nu een groot deel van de lezers zegt, nee, maar hoe kan ik dan én genieten én voorkomen dat ik zoveel aankom met de feestdagen?

Sporten

Sporten is normaal gesproken al belangrijk, maar tijdens de decembermaand al helemaal. Waarschijnlijk eten we te veel calorieën en dan is het wel handig als we ook wat met die brandstof doen. Blijf dus lekker sporten bij bijvoorbeeld de Basic Fit/ Fit for Free of ga een stukje wandelen, zodat je die calorieën aan het werk zet.

aankom met de feestdagen

Eiwitten eerst

Wanneer alle remmen losgaan tijdens het kerstdiner probeer dan prioriteit te geven aan eiwitten. Eiwitten geven namelijk sneller en langer een vol gevoel.

Dit betekent dat je dus eerder vol zit en ook minder gaat eten. Stop jezelf dus eerst vol met kip zodat er wat minder plek over is voor het toetje 😜

Wil jij meer informatie over eiwitten en hoeveel je hiervan moet eten? Klik hier!

Eet niet te snel

Je hebt je helemaal verheugd op oudejaarsavond met oliebollen en appelflappen. Voor je het weet heb je zes oliebollen en drie appelflappen achter je kiezen en ineens staat je buik op knappen en moet toch echt dat bovenste knoopje los.

Probeer daarom rustiger te eten en wat meer te genieten van wat je eet. Op die manier merk je ook sneller of je vol zit. Dus meer genieten en minder eten, dikke win-winsituatie!

Stop zodra je vol zit

Een grote tip om te zorgen dat ik niet aankom met de feestdagen! Wanneer je lichaam een signaaltje geeft dat hij vol zit, is dat niet een teken om te kijken of we die buikwand nog wat verder kunnen oprekken. Stop daarom gewoon zodra je vol zit en probeer niet een of ander wereldrecord te verbreken.

Houdt rekening met uitjes

Als je van tevoren al weet dat je bijvoorbeeld ‘s avonds een borrel hebt of een feestje, dan kun je daar prima rekening mee houden met wat je daarvoor allemaal eet. Geef ook dan de voorkeur aan dingen die rijk zijn aan eiwitten zodat je langer een verzadigd gevoel hebt.

In principe is het allemaal een rekensom wanneer je wilt afvallen. Eet je minder calorieën dan je verbrandt dan val je af. Als je dus bijvoorbeeld 2000 calorieën mag eten dan heb je natuurlijk zelf in de hand hoe je dit wilt indelen.

Zo kan je dus als het ware calorieën ‘reserveren’ voor een leuk uitje in de avond. Minder overdag zodat je ‘s avonds wat over hebt. Tip van Flip!

Drink voldoende water

Dit is iets wat je zelf ook wel had kunnen bedenken, maar stiekem lukt het ons vaak niet om voldoende water te drinken per dag. Ons lichaam geeft ons een signaal wanneer we honger hebben maar ook wanneer we dorst hebben.

Het lastige aan deze situatie is dat hetzelfde deel in je hersenen verantwoordelijk is voor beide signalen. Dit maakt het moeilijk om nu te beoordelen of je nu honger of dorst hebt.

Drink dus wat vaker water op momenten dat je denkt dat je honger hebt en je zal zien dat je hongergevoel in veel gevallen weg gaat.

Nog meer tips?

Wil jij nu meer tips om te voorkomen dat je in januari aan goede voornemens moet beginnen omdat je het te bont gemaakt hebt in december? Dan is het Droog Trainen Protocol iets voor jou!

De oprichters van dit programma hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen naar hun droomlichaam. Het grote onderscheidende vermogen is dat jij straks zelf de kennis en ervaring hebt om zelfstandig te kunnen afvallen.

Niet meer blijvend geld uitgeven voor diëtisten of personal trainers dus. Top idee toch?

Wil jij voorkomen dat je in december 5 kg aankomt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *