beste glutenvrije recepten

Wat zijn de beste glutenvrije recepten? Wanneer je net glutenvrij moet gaan eten zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Er zijn natuurlijk verschillende redenen om glutenvrij te gaan eten. De één heeft coeliakie, de ander merk dat hij/ zij minder klachten krijgt als hij/ zij glutenvrij eet en kiest daarom voor geheel glutenvrij.

Glutenvrij eten is wel ineens een grote aanpassing in je leven, vooral omdat je er achter komt dat gluten soms zelfs zitten in producten waarvan je het helemaal niet wist.

Zo zijn gnocchi, hagelslag, chocolade en bepaalde snoepjes producten waarvan ik nooit had bedacht dat er gluten in konden zitten. Wij zijn allemaal in deze fase geweest.. De ontdekkingsfase..

Ik eet overigens wel producten waar op staat: kan sporen van gluten bevatten. Dit is namelijk het indekken van de fabrikant. Dit product heeft even veel risico als een product waar dit niet op zou staan (behalve als het gecertificeerd glutenvrij is natuurlijk).

Ondanks dat er heel veel op je af komt wanneer je net begint met glutenvrij eten, is er gelukkig ook heel veel online over te vinden. Wat mij heel erg heeft geholpen is om er veel over te gaan lezen en een afspraak in te plannen met een diëtiste.

De diëtiste kan je wegwijs maken in welke winkels je het beste je glutenvrije spullen kan halen en waar het ook nog een beetje betaalbaar is. De meeste info online heb ik van de Nederlandse Coeliakie vereniging gekregen. Zeker een aanrader om lid van te worden!

4 jaar geleden heb ik zelf de diagnose Coeliakie gekregen en sindsdien eet ik glutenvrij. Wat mij is opgevallen is dat veel glutenvrij producten ontzettend veel suiker bevatten. Tarwe zorgt namelijk ook voor smaak en als die weg valt moet er nog steeds wel smaak zitten aan het eten -> suiker.

Dit is vooral met glutenvrij brood en koekjes/ snoepjes. Daar kan je dus beter bij weg blijven, want door suikers ga je je niet echt beter voelen. Suikers zorgen namelijk voor een snelle energieboost en daarna een dikke suikerdip, waardoor je de rest van de dag op de bank blijft liggen.

Wat je waarschijnlijk ook al is opgevallen is dat de glutenvrije producten een stukje duurder zijn dan de glutenvolle producten. Oneerlijk!! Dit is nog een reden om die glutenvrij gemaakte producten wat te vermijden.

Vandaag gaan we kijken naar de beste glutenvrije recepten!

Beste glutenvrije recepten

Mijn probleem is altijd dat ik geen keukenprinses ben. Voor mij moet het makkelijk te volgen zijn en ik wil niet langer dan 30 minuten in de keuken staan. Ik heb gewoon geen zin om eerst helemaal te gaan bedenken wat in vanavond wil eten, dan boodschappen te gaan doen en daarna nog 50 minuten te gaan staan klooien in de keuken.

Zeker wanneer het een warme dag is, wil ik gewoon zo kort mogelijk in de keuken aanwezig zijn. Daarvoor moet ik dus recepten hebben die snel en makkelijk te maken zijn.

Online zijn gelukkig wel veel recepten te vinden, maar wanneer ik dan een gigantische ingrediënten lijst zie (met veel kruiden en groentes die ik nooit gebruik), zakt de moed in mijn schoenen. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om makkelijke glutenvrije recepten te vinden?

Toen kwam ik via google uit bij Menuut.

Ook voor de ervaren hobby kok is dit perfect om inspiratie op te doen. Er zijn ook recepten waarbij je de hele dag in de keuken kan vertoeven (mij niet gezien hoor 😉).

Wat mij heeft geholpen zijn de recepten van Menuut! Deze recepten zijn glutenvrij, lactosevrij, oersterk (natuurlijke producten) en Paleoproof. Zeker wanneer je net gediagnostiseerd bent met coeliakie kan het zijn dat je lactose ook niet kan verdragen. Dit komt omdat in die begin fase je darm nog zo beschadigd is dat het eerst moet herstellen.

Wanneer je dus nog steeds klachten blijft houden ondanks je glutenvrije eten, is het verstandig om ook lactose te mijden.

Het Paleo dieet is gericht op de levenswijze van de oermens. Over het algemeen bestaat dit dieet uit vlees/ vis, groenten, fruit, noten en zaden. Het Paleo dieet is ook de wereld in geholpen om allergenen uit je voeding weg te houden, zodat je lichaam weer helemaal gezond kan worden.

De recepten van Menuut zijn divers en je kan je aanmelden om elke week een nieuw weekmenu te krijgen.

En super fijn: je kan je gratis aanmelden voor een gratis weekmenu!

Met deze recepten krijg ik veel inspiratie en kan ik lekker scrollen tussen de recepten.

En perfect voor mij als lui iemand: je krijgt gewoon iedere week een nieuw weekmenu met recepten (ook voor ontbijt en lunch) en een boodschappenlijst. Dus dat hoef je ook niet meer los op te gaan schrijven.

Het kan bijna niet makkelijker!

Onderstaande recepten zijn 2 van de recepten van Menuut! Dit zijn echt 2 van mijn favorieten, omdat ze makkelijk te maken zijn en daarnaast ook weinig tijd van mij vragen in de keuken!

beste glutenvrije recepten

Deze hartige muffins zijn echt mijn favoriet voor ontbijt (en af en toe ook als snack 😉). De muffins zijn super makkelijk te maken en je kan ze ’s ochtends makkelijk meenemen als jij zo iemand bent die ’s ochtends geen tijd heeft om thuis te ontbijten (we kennen ze allemaal). Ik eet er meestal 3 of 4 als ontbijt.

Daarnaast vullen de muffins ook goed, waardoor je de rest van de dag minder behoefte hebt om te gaan snacken. En last but not least, ze zijn echt heerlijk!!

Ingrediënten:

  • 6 eieren
  • 150 gram kalkoen spekreepjes
  • 1 eetlepel kokosmelk
  • 1 uit
  • 250 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper

Instructies:

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. Meng de eieren met de kokosmelk. Bak de kalkoen spekreepjes uit.
  3. Snij de ui, peper, champignons en paprika fijn en bak deze nog 4 min mee.
  4. Roer het groentemengsel door de eieren.
  5. Verdeel het geheel over de muffin vormpjes (12 stuks) en bak gedurende 20-25 minuten4
  6. En tadaaaaa, jouw heerlijke hartige muffins. Enjoy!!

Recept 2 Zoet Notenbrood

beste glutenvrije recepten

Nou.. Daar komt nog een favoriet van mij. Het zoete notenbrood met een krokante korts. Jammie!

Uit dit recept kun je 18 plakken halen, dus je kunt er ook nog wel even mee doen. Daarnaast kun je het notenbrood ook invriezen. Ideaal als jij de enige thuis bent die glutenvrij moet eten!

Ingrediënten:

  • 600 gram gemengde noten
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 6 eieren
  • 1 snufje zout
  • 3 eetlepels geraspte kokos
  • 200 gram abrikozen (of rozijnen, dadels of vijgen)

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Smelt de kokosolie in een pan. Doe de kokosolie in een bakje en klop de eieren met de kokosolie en het zout goed los en schuimig. Roer de kokosrasp door het eimengsel.
  3. Snijdt of vermaal de noten en vruchten klein. Roer ook dit door het eimengsel.
  4. Bekleed een cakeblik met bakpapier en vul deze met het mengsel.
  5. Dek het af met aluminiumfolie en bak het 40 minuten in de oven. Haal hierna het aluminiumfolie weg en bak nogmaals 40 minuten zonder de folie.
  6. Laat het brood afkoelen en snijden maar! Tip: eet het lekker op met een dikke laag roomboter!

Nog meer glutenvrije recepten?

Lijken deze recepten jou ook zo lekker en wil je nog meer van dit soort lekkere recepten uitproberen? Menuut staat vol met glutenvrije recepten! Je kan er lekker doorheen scrollen en bekijken waar jij vandaag zin in hebt.

Ook kan je kiezen voor een weekmenu waarbij je voor 5 dagen 3 recepten krijgt (ontbijt, lunch en diner). Lijkt dit je wel wat?

Schrijf je dan snel in bij Menuut en probeer de recepten uit!

Menuut staat voor:

  • Voeding die energie geeft
  • Nooit meer calorieën tellen
  • Afvallen en op gewicht blijven
  • Gevarieerd eten
  • Geen opgeblazen buik na het eten
  • Lekkerder in je vel zitten

Dus wil jij dit allemaal en meer inspiratie voor lekkere recepten! Schrijf je nu in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *