Bulken en cutten. Je kent het vast wel, de zomer komt eraan en alle mannen willen weer in shape komen. Iedereen wil graag met een mooi gespierd lichaam over het strand lopen. Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar? En hoe houd je dit vol? Waar begin je? Dit zijn zomaar een paar vragen die misschien in je opkomen wanneer je dit leest.

Gelukkig is er vandaag de dag heel veel te vinden op het internet over hoe je dit het beste kan aanpakken. Aan de ene kant is dit een goed iets maar aan de andere kant is dit voor veel mensen zonder veel ervaring een valkuil. Want hoe weet je of je doet wat je doet ook daadwerkelijk goed is?

Bulken en cutten

Laten we even bij het begin beginnen. We hebben vast wel eens over de termen ‘bulken’ en ‘cutten’ gehoord en we kunnen vast wel bedenken wat daarmee bedoeld wordt. Bulken en cutten is iets wat veel terugkomt in het traditionele bodybuilden. Men begint vaak met een periode van bulken (meer calorieën eten dan je verbruikt) om spiermassa op te bouwen. Hierin willen we niet te veel calorieën eten om te voorkomen dat dit een zogeheten ‘Dirty bulk’ wordt.

Dagelijkse behoefte

Maar hoe weten we nou hoeveel calorieën we nodig hebben? Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te berekenen. Wanneer je in Google je dagelijkse caloriebehoefte intypt krijg je genoeg opties om dit eens uit te proberen.

Hier kan je een aantal waarden ingeven om zo precies mogelijk te berekenen wat je dagelijkse behoefte is, zoals: geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en mate van beweging. Stel nu dat je 2500 calorieën per dag nodig hebt om op hetzelfde punt te blijven. In een situatie van bulken willen we zo’n 200-300 calorieën meer eten dan dit niveau om ervoor te zorgen dat we spiermassa opbouwen.

Nu denk je misschien waarom kan ik niet meer eten, dan gaat het wat sneller? Helaas ga je wanneer je veel meer dan je dagelijkse behoefte gaat eten ook extra in vet aankomen en dat is juist wat we niet willen.

Vervolgens wil je na een periode van bulken natuurlijk ook die gains laten zien door dat laagje vet eraf te krijgen. Dit doen we door middel van ‘cutten’ (minder calorieën eten dan je verbruikt). Een veel gemaakte fout tijdens het cutten is om te snel veel minder calorieën te eten. We kennen allemaal wel de situatie dat we het roer compleet om willen gooien maar dat je na een paar weken weer de handdoek in de ring gooit. Het gaat er juist om dat je een manier vindt om het vol te houden: ‘consistency is key’.

bulken en cutten

Monitoren van je progressie

Weer even terug naar die 2500 calorieën die we nodig hadden om op hetzelfde niveau te blijven. Nu we willen afvallen kan je het beste starten met zo’n 200 calorieën per dag onder je behoefte te eten. Een belangrijk punt binnen het bulken en cutten is het monitoren van je progressie. Door wekelijks jezelf te wegen kan je zien of hetgeen wat je doet ook het beoogde resultaat geeft. Als je ziet dat je gestaag afvalt kan je gewoon op deze voet verder gaan.

Op een gegeven moment kom je op het punt wat we allemaal kennen; ik val niet meer af… wanneer je op dit punt bent gekomen ben je dankbaar dat je niet direct 500 calorieën minder bent gaan eten, want door rustig te starten geef je jezelf de ruimte om weer 100-150 calorieën per dag te zakken en zo weer verder af te vallen.

Ik gaf al aan dat het monitoren van je progressie heel belangrijk is om te controleren of je op deze manier ook je doelen bereikt. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Allereerst door jezelf te wegen. Ben je die week afgevallen? Super! Niet afgevallen? Hè wat klote, terwijl ik zo hard gewerkt heb.

Om te voorkomen dat je je progressie alleen maar linkt aan gewicht is het ook belangrijk om wekelijks een progressie foto te maken van jezelf. Hierdoor kan je ook zien dat je progressie boekt. Vaak zien we deze progressie niet omdat we onszelf dagelijks in de spiegel zien en dan is het fijn om te zien dat dat harde werken wel degelijk werkt.

Ten slotte kan je ook nog metingen doen met een simpel meetlintje. Meet bijvoorbeeld tijdens de start van je avontuur eens je biceps, bovenbenen en buik op. Ook dit is iets wat je wekelijks kan doen om je progressie te monitoren. Want het kan natuurlijk zo zijn dat je een weekje die weegschaal niet ziet veranderen, maar dat je wel een centimeter van je buikomvang kwijt bent.

Wat ik hiermee probeer duidelijk te maken is dat je jezelf niet moet blind staren op alleen je gewicht maar ook moet kijken naar metingen en foto’s om zo het complete plaatje te kunnen beoordelen.

Het droogtrain protocol voor mannen

Je hebt nu gelezen hoe het principe van bulken en cutten werkt.

In het droogtrain protocol van de droogtrain academie krijg je een stappenplan met alle informatie over training, voeding en lifestyle waar jij resultaten mee gaat boeken.

Wil jij nu eindelijk die summer body waar je nou altijd van gedroomd hebt? Pak je kans!

Klik op onderstaande link om naar het droogtrain protocol te gaan.

Ben jij klaar om te gaan werken aan jouw summer body?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *