te veel aankomt vakantie

Je kent het wel, je hebt lange tijd moeten wachten en je hebt de dagen afgeteld, maar daar is ie eindelijk hoor…. een welverdiende vakantie! Maar hoe voorkom je dat je teveel aankomt tijdens een vakantie?

Misschien wel meer dan ooit heb je het gevoel dat je er er echt aan toe bent tijdens deze coronatijd. Want laten we eerlijk zijn, er wordt veel van ons gevraagd en er lekker even tussenuit kan dan precies zijn wat je nodig hebt. Even het het gevoel dat niks moet en alles mag. Hmm niks moet en alles mag…. dat klinkt verleidelijk!

Oke, weer even centraal mensen, want waar we het vandaag over gaan hebben is hoe jij kan voorkomen dat je teveel aankomt tijdens een vakantie. Veel van ons hebben tijdens vakanties wel eens een all inclusive geboekt of zijn daar nog steeds fan van.

Dan hoef ik jullie niet uit te leggen dat er daar altijd een overvloed aan eten is en iedere keer dat jij je nek omdraait staat er wel weer iets wat je naar binnen kan werken. Herkenbaar toch? Meestal serveren ze geen wortels, komkommer en al dat soort dingen, maar ligt het helemaal vol met pizza’s, brownies, cake, etc. En dan hebben we het nog niet eens over de alcoholische versnaperingen.

Kortom, een weekje all inclusive is meestal de oorzaak van de nodige kilo’s die er daarna weer aan zitten. Ik ben de laatste die gaat zeggen dat je niet mag genieten, maar het zo bont maken dat je 5 kilo aankomt is volgens mij niet echt nodig.

Helemaal als je bedenkt dat het gezond is om tijdens het afvallen 0,5 kg per week te verliezen. Dat betekent dus dat je 10, ja je leest het goed, 10 weken moet ‘diëten’ om dat er allemaal weer af te krijgen.

Als je het door die bril bekijkt krijg je ineens een heel ander perspectief. Waar waren we ook alweer gebleven? O ja, we gingen kijken naar hoe jij kan voorkomen dat je teveel aankomt tijdens een vakantie. Nou daar komt ie dan.

Eiwitten eerst

Wanneer alle remmen losgaan tijdens de vakantie probeer dan prioriteit te geven aan eiwitten. Eiwitten geven namelijk sneller en langer een vol gevoel.


Dit betekent dat je dus eerder vol zit en ook minder gaat eten. Stop jezelf dus eerst vol met kip zodat er wat minder plek over is voor het toetje

Wil jij meer informatie over eiwitten en hoeveel je hiervan moet eten? Klik hier!

Sporten/ bewegen

Sporten is normaal gesproken al belangrijk, maar tijdens een vakantie al helemaal. Waarschijnlijk eten we te veel calorieën en dan is het wel handig als we ook wat met die brandstof doen.

Blijf dus lekker sporten of ga een stukje wandelen, zodat je die calorieën aan het werk zet.

Ik begrijp dat je misschien niet zit te wachten om te sporten tijdens een vakantie waarin je lekker wilt uitrusten. Probeer daarom zoveel mogelijk te lopen en iedere keer na het eten even te wandelen, zodat je je stofwisseling op gang houdt.

Eet niet te snel

Je hebt je helemaal verheugd op een zorgeloze vakantie en gaat het er eens lekker van nemen. Voor je het weet heb je de hele dag jezelf vol laten lopen langs het zwembad en het onbeperkte voedsel geplunderd. Ineens staat je buik op knappen en moet toch echt dat bovenste knoopje los.

Probeer daarom rustiger te eten en wat meer te genieten van wat je eet. Op die manier merk je ook sneller of je vol zit.

Dus meer genieten en minder eten, dikke win-winsituatie!

Daarnaast merk je gewoon als je in je achterhoofd houdt hoe lang je moet ‘diëten’ om iets er later af te krijgen dat je echt bewust nadenkt of hetgeen je wilt eten het ook echt waard is.

Niet jezelf onbeperkt volgooien, maar juist de dingen kiezen waar je echt van geniet!

te veel aankomt vakantie

Stop zodra je vol zit

Wanneer je lichaam een signaaltje geeft dat hij vol zit, is dat niet een teken om te kijken of we die buikwand nog wat verder kunnen oprekken. Stop daarom gewoon zodra je vol zit en probeer niet een of ander wereldrecord te verbreken.

Drink voldoende water

Dit is iets wat je zelf ook wel had kunnen bedenken, maar stiekem lukt het ons vaak niet om voldoende water te drinken per dag. Ons lichaam geeft ons een signaal wanneer we honger hebben maar ook wanneer we dorst hebben.

Het lastige aan deze situatie is dat hetzelfde deel in je hersenen verantwoordelijk is voor beide signalen. Dit maakt het moeilijk om nu te beoordelen of je nu honger of dorst hebt.

Drink dus wat vaker water op momenten dat je denkt dat je honger hebt en je zal zien dat je hongergevoel in veel gevallen weg gaat. Lees hier meer over het belang van voldoende water drinken.

Pas op voor de drankjes waar veel calorieën in zitten

Lekker liggen langs het water, de zon op je bolletje en een koud drankje in je hand. Wat voor drankje er in je hand zit kan enorm veel schelen in calorieën.

Een rode of witte wijn is al gauw 155 calorieën en een biertje 110 calorieën. Een glaasje champagne daarentegen is maar 77 kcal, een glas rum 80kcal en wodka 85 kcal per glas.

Nu lijken deze verschillen niet wereldschokkend, maar ik hoef jullie niet te vertellen dat het er maar bij eentje blijft. Meestal weten we aan het einde van de avond niet eens meer hoeveel we er hebben gehad en dan hoef ik niet uit te leggen dat dat kleine verschil nu veel groter is geworden.

Natuurlijk kun je rum of wodka ook mixen met cola. Kies dan wel voor de cola zero of cola light, omdat hier geen calorieën in zitten. Zo kan je lekker verantwoord genieten!

te veel aankomt vakantie

Nog meer tips en kennis opdoen?

Wil jij nu meer tips om te voorkomen dat je tijdens je vakantie teveel aankomt dan is het Droog Trainen Protocol iets voor jou!

Tijdens deze cursus leer je precies waar veel calorieën in zitten en hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Zo hoef je al deze lekkere dingen niet te schrappen uit jouw dieet en kan je deze gewoon blijven eten.

Klinkt goed, of niet?

Met al deze opgedane kennis kan jij straks de regie hebben over jouw lichaam en effectief afvallen (of in ieder geval niet aankomen in de vakantie 😜).

JA! Ik wil meer kennis op doen en niet al het lekkers uit mijn dieet hoeveel schrappen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *