beste dieet

Wat is het beste dieet is een vraag die je misschien soms wel eens bezighoudt. Voor sommige mensen is diëten een makkie en anderen weten totaal niet waar ze moeten beginnen en hoe ze het kunnen volhouden. Want laten we eerlijk zijn, vandaag de dag zijn er zo ongelofelijk veel soorten diëten dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Zelf zit ik regelmatig weer in een dieet fase. Ik ben zo’n typisch persoon die altijd aan het jojo’en is met mijn gewicht. Dit komt omdat ik al verschillende diëten heb uitgeprobeerd die gewoon niet werken voor mij.

Als jij dit artikel leest heb jij vast ook wel eens wat diëten geprobeerd die mogelijk voor jou ook niet werkten.

Mijn probleem met diëten zijn al die restricties. Je mag geen chocola meer eten, geen pasta meer, geen vet meer want dat is ongezond. Deze restricties werken vaak niet voor mij, omdat ik dan anderen zie die het wel mogen eten en dan wil ik ook.

Dat dit voor mij niet werkt, betekend natuurlijk niet dat dit voor niemand werkt. Daarom bestaan al deze diëten ook, voor de één werkt weer wat anders dan voor de ander.

Kijk bijvoorbeeld naar het programma van Sonja Bakker met de welbekende sas-dag (schijt aan Sonja/cheat day), voor sommigen werkt het heel goed en bij andere wordt het per ongeluk een sas-week.

Bij afvallen is het belangrijkste om consistent te blijven, maar hoe doe ik dat en welk dieet past er bij mij?

Laten we vandaag eens kijken naar een aantal verschillende soorten diëten die vrij populair zijn op dit moment. Wat is het doel van ieder dieet en wat is de manier die gebruikt wordt om dat doel te bereiken? Op onderstaande dieetvormen gaan we vandaag wat dieper op in:

  • Paleo dieet
  • Keot dieet
  • Koolhydraatarm
  • Intermittent fasting
  • Crash dieet/ dieet shakes
  • If it fits your macro’s

Paleo dieet

Het Paleo dieet is gebaseerd op de oermens. Dat met die jagers en verzamelaars van geschiedenis, weet je nog? Wetenschappers hebben onderzocht hoe de mensen toentertijd aten. Daarnaast wordt er vanuit gegaan dat onze genen nog steeds op die manier zijn ingesteld, omdat we duizenden jaren op deze manier geleefd hebben.

Maar goed wat eten mensen die een Paleo dieet volgen? Vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. Iets wat misschien direct opvalt is: waar zijn de koolhydraten, zuivel en suikers? Een reden hiervoor is omdat in koolhydraten vaak gluten zitten en gluten kunnen voor sommige mensen schadelijk zijn voor de darmen.

En ja suikers… we kunnen allemaal wel bedenken dat een teveel hiervan niet goed voor onze hart- en bloedvaten zijn. In het kort probeer je dus zoveel mogelijk natuurlijk en onbewerkt voedsel te eten.

Er zijn uiteraard meerdere doelen die je misschien zou kunnen overwegen om dit dieet te volgen, maar een daarvan is: afvallen. Afvallen komt in de basis neer op minder calorieën eten dan je verbruikt (calorie deficit).

Keto dieet

Het keto dieet is eigenlijk een soort koolhydraatarm dieet. Het keto dieet bestaat voor zo’n 70-80% uit vet, 10-20% uit eiwitten en 5-10% uit koolhydraten. Iets wat misschien wel bijzonder lastig is omdat we vandaag de dag zoveel koolhydraten eten. Dit dieet vergt dus wel de nodige aanpassingen. Maar hoe werkt het precies?

Normaal gesproken halen de cellen in je lichaam hun energie het liefst uit glucose (suikers afkomstig uit koolhydraten). Dit is de makkelijkste manier voor jouw lichaam. Wanneer je het keto dieet volgt zal je in plaats van de suikerverbranding overgaan op vetverbranding, omdat vetten in dit dieet de voornaamste vorm van onze brandstof zijn.

Doordat we vanwege koolhydraten vaak vocht vasthouden kan de overgang naar keto ervoor zorgen dat je minder vocht vasthoudt en dus zal afvallen.

Vanzelfsprekend is dit echter niet, omdat er in iedere gram vet 9 calorieën zitten. In koolhydraten en eiwitten zitten 4 calorieën per gram. Het is dus makkelijk om sneller te veel calorieën te eten met dit dieet dus ook met dit dieet zal je zeker op je calorieën moeten letten om te voorkomen dat je alsnog aankomt.

beste dieet keto

Koolhydraatarm

Het koolhydraatarme dieet lijkt veel op het Keto dieet dat we hiervoor besproken hebben. Enige kanttekening is dat de verdeling tussen eiwitten en vetten wat evenrediger is verdeeld. Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel.

Intermittent fasting

Bij intermittent fasting draait het in eerste instantie niet om wat je eet, maar om wanneer je eet. Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting en een van de bekendste is het 16/8 schema.

Dit houdt in dat je 16 uur vast en in totaal 8 uur hebt om te eten. Een voorbeeld hiervan is dat je tussen 12 uur ‘s middags en 8 uur ‘s avonds mag eten. Uiteraard mag je dit helemaal zelf indelen naar wat jou het beste uitkomt.

Uit onderzoek blijkt dat het ‘makkelijker’ is om af te vallen omdat je minder momenten hebt om te eten. Daarnaast zijn er nog meer voordelen, onder andere:

✅ Ontstekingsremmend: vermindering van ontstekingen in het lichaam vanwege autofagie, ofwel het opschonen van afvalcellen

✅ Herstel van je cellen: gezien het feit dat je lichaam minder energie kwijt is aan de spijsvertering, is er meer tijd over voor cellulair herstel

❌ Een nadeel van intermittent fasting is dat het moeilijker is om genoeg calorieën/ vitamines en mineralen binnen te krijgen, door je minder tijd hebt om te eten. Probeer daarom erop te letten dat je zoveel mogelijk gezond eten eet dat rijk is aan de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt.

Crash dieet/ dieet shakes

Deze dieetvormen zijn erop gericht om snel veel kilo’s kwijt te raken. Een manier om dit te doen is met behulp van de zogenaamde dieet shakes. Deze shakes bevatten veel minder calorieën dan de standaard maaltijden en daarom is het makkelijker om veel af te vallen in korte tijd.

Vaak hebben deze shakes nog wel de dagelijkse hoeveelheden aan vitamines en mineralen die we nodig hebben.

In de praktijk blijkt dat deze manier van afvallen wel degelijk werkt en je daadwerkelijk veel kan afvallen in korte tijd. Helaas blijkt ook dat je naarmate je weer meer ‘normale’ voeding gaat eten je ook weer snel terug komt op je oude gewicht en al het werk voor niks was. Dit is het ‘jojo-effect’.

If it fits your macro’s

Deze dieetvorm is er eentje die in tegenstelling tot alle bovengenoemde diëten, juist geen regels heeft. Huh, geen regels, hoe zit dat precies? If it fits your macro’s of flexibel diëten gaat ervan uit dat je dagelijks een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig hebt.

Uiteraard bestaan deze calorieën uit de drie macro’s: eiwitten, koolhydraten en vetten. Wil je meer informatie over je macro’s? Klik hier. Het fijne hiervan is dus dat je daadwerkelijk alles mag eten! Nou ja alles, zo lang het maar binnen je calorieën past.

De kracht van dit principe is dus dat je geen eten gaat uitsluiten wat niet meer mag. Vaak proberen we namelijk af te vallen door alle ongezonde dingen te vermijden, maar naar verloop van tijd merken we dat dit niet vol te houden is.

Nu zeg ik niet dat je alleen maar ongezonde dingen moet gaan eten. De basis van dit principe is 80/20. Dit betekent dat je in 80% van de gevallen gezonde voeding eet en de resterende 20% kan dan van alles zijn. Alles? Ja echt alles, dus ijs, chips, hamburgers, patat, etc.

beste dieet

Samenvatting

Even een kleine samenvatting van wat we allemaal besproken hebben vandaag. Alle dieetvormen die we vandaag besproken hebben vaak als doel om af te vallen. Afvallen is heel simpel: minder calorieën eten dan je verbruikt. Dat is de basis van afvallen, niet meer, niet minder.

Dus als alle dieetvormen ‘hetzelfde’ doel hebben, maakt het dus ook niet uit wat je kiest? Nee eigenlijk niet, het gaat er dus om dat jij een dieet kiest wat jij vol kan houden. Iedere keer dat jojoën word je vast ook een keer moe van lijkt me.

Ik volg nu al een tijdje flexibel diëten en ik moet zeggen dat dit het beste dieet is wat ik ooit gevolgd heb. Nou ja, diëten kan je het bijna niet noemen omdat je in principe geen restricties hebt qua voeding en dat is juist de kracht van deze methode.

Natuurlijk is dit niet de enige manier en misschien voel jij je wel helemaal happy met het volgen van keto. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat er heel veel verschillende soorten diëten zijn die allemaal 1 ding gemeen hebben: een calorie tekort. Kies daarom hetgeen wat bij jou past en wat voor jou niet voelt als een dieet maar juist als een lifestyle.

Wil jij meer weten over misschien wel het flexibel diëten? Of nu echt een keer het roer omgooien en er echt iets van maken? Niet meer jojoën, maar duurzame resultaten boeken! Als het antwoord hierop ja is dan is het programma van de droogtrain academie iets voor jou. Zij hebben jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen naar hun droomlichaam. En zeg nou zelf, niet geschoten is altijd mis toch?

Wil jij meer weten over flexibel diëten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *