lekkerste glutenvrije recepten

Wat zijn nou de lekkerste glutenvrije recepten? Hier heb ik wel even een zoektocht naar gedaan.

4 jaar geleden is er bij mij coeliakie vastgesteld en sindsdien eet ik glutenvrij. Ik denk dat iedereen zich er wel in kan vinden dat het (vooral in het begin) een flinke aanpassen is in de leefstijl. Je moet alles weer opnieuw uitvinden wat je wel en niet mag eten en hoe je hier nog enigszins lekker eten mee kunt maken.

Vooral in het begin wat dit wel een dingetje. Gelukkig is er online super veel over te vinden.

Ik heb het idee dat er steeds meer mensen glutenvrij gaat eten met allemaal verschillende redenen. Een groot aantal natuurlijk omdat ze coeliakie hebben, maar ook een groot deel die het voor andere gezondheidsredenen doet.

Gluten zijn namelijk best wel zwaar verteerbaar voor je darmen, wat je lichaam veel energie kost. Dit zorgt ervoor dat sommige mensen zich beter voelen als ze de gluten uit hun dieet mijden (ondanks dat ze geen coeliakie hebben).

Wat ik ook echt heb opgemerkt in mijn glutenvrije leven is dat veel glutenvrij gemaakte producten ontzettend veel suikers bevatten, daarmee veel calorieën heeft en dus niet zo goed voor je zijn. Nog weer iets waar je rekening mee moet houden..

Wanneer je geen gluten meer eet, moet je vooral nieuwe oplossingen hebben voor je koolhydraten. Gluten zitten namelijk in brood, pasta, sausjes, etc. Het vraagt wel om een beetje creativiteit. Om het niet te moeilijk voor je te maken heb ik vandaag 2 van mijn lekkerste glutenvrije recepten uitgezocht en deel ik deze met je!

Wil je nog meer glutenvrije recepten zien? Bekijk ze hier!

De lekkerste glutenvrije recepten

Ik heb altijd het idee dat er 2 verschillende soorten mensen zijn op deze wereld: het type dat koken echt leuk vindt en het type die maximaal 30 minuten van hun kostbare tijd wil spenderen in de keuken. Ik ben type nummer 2.

Weet je wat het is.. ik heb er gewoon geen zin in om uren in die keuken door te brengen, terwijl ik ook hele andere nuttige dingen kan doen (zoals tv kijken…). Even alle gekheid op een stokje: voor mij moet het gewoon makkelijk te maken zijn en binnen 30 minuten klaar zijn.

Daarnaast zakt bij mij altijd de moed in de schoenen als ik een recept zie staan met ingrediënten waar ik echt nog nooit van heb gehoord. Ik wil gewoon makkelijk met de kruiden koken die ik in huis heb en de groenten waar ik al wel eens van heb gehoord (zo moeilijk kan dit toch niet zijn??).

Met deze eisen ben ik op pad gegaan in mijn zoektocht naar de lekkerste glutenvrije recepten en ben ik de glutenvrije recepten van Menuut tegen gekomen.

Menuut

Menuut is een platform waar je allemaal glutenvrije recepten kan vinden en hij schrijft ook hele leuke blogs waar ik mij echt in herken.

Naast dat de recepten van Menuut glutenvrij zijn, zijn ze ook lactosevrij, OERsterk en Paleoproof. Het Paleo dieet is gericht op de levenswijze van de oermens. Over het algemeen bestaat dit dieet uit vis/ vlees, groenten, fruit en zaden.

Het Paleo dieet is ook de wereld in geholpen op allergenen uit je dieet weg te houden, zodat je darmen weer kunnen herstellen en je lichaam weer helemaal gezond kan worden.

De recepten van Menuut zijn super divers en er zit voor ieder wel iets lekker bij! Je kan je nu zelfs aanmelden voor een gratis weekmenu, waarbij je voor 5 dagen een ontbijt, lunch en diner recept krijgt!

Wanneer je je opgeeft voor de recepten krijg je ook meteen een boodschappenlijstje erbij. Super handig voor de luie mensen (waaronder ik) die anders de helft vergeet in de supermarkt.

Onderstaande recepten zijn 2 van de lekkerste glutenvrij recepten en ze zijn een voorproefje van wat je krijgt bij Menuut. Deze 2 komen daar namelijk beide vandaan!

Recept 1 Chocobom

lekkerste glutenvrije recepten

Dit receptje is echt een verslaving van mij en maak ik meerdere keren per week. Dus: wees gewaarschuwd! Wil jij je mond laten vullen met die heerlijke chocolade smaak (YES PLEASE), dan is dit recept perfect voor jou!

Daarnaast is het super makkelijk te maken en heel snel klaar. Je hoort het recept als ontbijt te maken, maar ik maak het regelmatig ook nog wel eens als snack (oeps).

Het recept is voor 2 mensen, dus je zou het eventueel ook nog kunnen delen met een partner (of gewoon lekker alles zelf opeten). Het recept is glutenvrij, notenvrij, pindavrij, vegetarisch, vrij van kunstmatige suikers en zuivelvrij.

Ik maak het recept vaak ’s avonds al, omdat het ook nog even moet afkoelen in de koelkast.

Nou ben je er klaar voor? Daar gaan we dan!

Ingrediënten:

  • 250 gram blauwe bessen
  • 3 eetlepels chiazaad
  • 120 ml water
  • 2 bananen
  • 1 avocado
  • 75 gram cacaopoeder
  • 120 ml koffie
  • 100 gram pure chocolade
  • snufje zout

Instructies

  1. Neem 200 gram blauwe bessen (dus houd nog 50 gram achter de hand) en doe deze in een steelpan met de 120 ml water. Verwarm dit op middelhoog vuur tot de bessen openbarsten.
  2. Voeg het chiazaad toe en kook nog 7-10 minuten op laag vuur. Hiermee dikt de jam in en worden de chiazaden zacht. Haal de pan van het vuur een laat deze afkoelen.
  3. Smelt de chocolade (dit kan eventueel in de magnetron).
  4. Maak de chocolade mouse door de avocado, banaan, cacaopoeder, gesmolten chocolade, koffie en het snufje zoet in een keukenmachine te pureren.
  5. Doe afwisselend een laag mouse en een laag jam in de glazen en verdeel er de laatste bessen over.
  6. Zet het minimaal een half uur in de koelkast.
  7. En nu lekker eten, eetsmakelijk!

Dit receptje is gezond, voedzaam, vullend, super luchtig en oh zo verslavend! Geniet er lekker van!

Recept 2 Stamppot met krootjes

lekkerste glutenvrije recepten

Hou jij ook zo van een lekkere vullende stamppot? Eerst wilde ik dit vooral in de winter eten, maar ik ben er laatst achter gekomen dat er ook heerlijke zomerse stampotten (zeg je dat zo?) bestaan!

Dit recept is een variatie op de ouderwetse stamppot. Binnen 25 minuten staat het eten op tafel en het ruikt heeeeerlijk!

Dit recept is voor 2 personen en is glutenvrij, notenvrij, pindavrij, vegetarisch, vrij van kunstmatige suikers en zuivelvrij!

Enjoy!!

Ingrediënten:

  • 600 gram zoete aardappel
  • 200 gram kalkoen spekreepjes
  • 500 gram voorgekookte rode biet
  • 1 appel
  • 1 ui
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 flinke klont roomboter
  • 1 snufje zout

Instructies:

  1. Schil de zoete aardappel en snij deze in kleine blokjes (dan zijn ze sneller gaar). Kook de zoete aardappel in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af, maar vang wat kookvocht op. Stamp er met de roomboter een smeïge puree van. Voeg wat kookvocht toe als het te droog is.
  2. Bak de spekreepjes.
  3. Snipper de ui en bak deze kort op in een koekenpan.
  4. Schil de appel en rasp deze samen met de bietjes. Meng dit met de ui.
  5. Maak een dressing door de tomatenpuree, olijfolie, citroensap, kaneel en paprikapoeder in een maatbeker fijn te maken met de staafmixer. Proef en voeg eventueel wat zout toe.
  6. Meng het bietenmengsel met de dressing en er er nog wat korianderpoeder door.
  7. Schep het bietenmengsel door de zoete aardappelpuree en klaar is kees!
  8. Zet de heerlijke pan met stamppot op tafel en eetsmakelijk!

Een heerlijk receptje wat het altijd goed doet bij iedereen in het gezin. Heerlijk!

Meer glutenvrije recepten

Heb jij deze recepten ook al uitgeprobeerd en zijn ze zo goed bevallen? En wil jij meer van deze lekkerste glutenvrije recepten? Menuut staat vol met glutenvrije recepten!

Je kan je aanmelden voor een weekrecept, waarbij je voor 5 dagen in de week voor een ontbijt, lunch en diner een heerlijk recept krijgt. Zit er een recept bij die je toch niet zo lekker vindt? Op het platform vind je nog zat andere heerlijke recepten!

Dus wil jij voeding die je energie geeft? Afvallen en op gewicht blijven? Nooit meer calorieën tellen? Gevarieerd eten? Geen opgeblazen buik na het eten? En lekkerder in je vel zitten?

Dit kan allemaal door de heerlijke recepten bij Menuut.

Lijkt dit je wel wat? Meld je dan snel aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *