verzadigd gevoel

Hoe kun je nou minder eten en nog steeds een verzadigd gevoel hebben? Dit lijkt bijna onmogelijk, want hoe kan je nou vol zitten als je minder eet?

Wanneer we weer eens een nieuwe poging doen om af te vallen weet je dat je minder calorieën moet gaan eten om dat voor elkaar te krijgen. Vaak lopen we op een gegeven moment tegen het probleem dat je de verleidingen niet kan weerstaan of gewoonweg de hele tijd honger hebt.

Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn! Met een paar tips kan jij ervoor zorgen dat je volgende poging geen poging is, maar blijvend resultaat gaat opleveren. Want zeg nou zelf, als de mensen bij Dr. Now het kunnen dan kan jij het ook!

Het gaat ongetwijfeld met vallen en opstaan maar de aanhouder wint altijd als het om afvallen gaat.

Verzadigd gevoel: waarom stoppen mensen met afvallen?

Ik gaf net al aan dat veel voorkomende redenen waarom mensen stoppen met afvallen is omdat ze continu honger hebben of verleidingen niet kunnen weerstaan. Andere redenen zijn: alles of niets pogingen, crash diëten of dit alles doen om de verkeerde redenen.

Laten we voorop stellen dat afvallen iets is wat je voor jezelf doet en voor niemand anders. Jij wilt iets en jij moet er dus iets aan gaan doen om jou uiteindelijke doel te bereiken.

Daarnaast zijn de welbekende alles of niets pogingen ook dooddoeners als het gaat om afvallen. Wanneer je je afvaltraject start ben je vaak heel gemotiveerd en heb je het gevoel dat het deze keer echt gaat lukken. Een paar weken lang gaat het als een raket en lukt het je om constant te blijven sporten en alle ongezonde dingen te laten staan.

Hartstikke knap natuurlijk maar je voelt hem al aankomen; dit ga je niet volhouden. Vroeg of laat komt er een moment waarop je toch weer iets ongezonds wilt eten en omdat je het zo lang niet gehad hebt, val je vaak terug in oude gewoontes. Maar hoe komt dit toch?

Bij afvallen zijn er twee dingen heel belangrijk: minder calorieën eten dan je verbrandt en consistent zijn. Je kunt wel minder koolhydraten gaan eten of juist vetarm eten, maar onder aan de streep is afvallen en simpele rekensom: eet je minder dan je verbrandt, dan val je af.

Johan Cruijff zou gezegd hebben: ‘afvallen is heel simpel, het is alleen niet makkelijk’.

Mijn andere punt was consistent zijn en daar gaat het zo vaak fout. We houden het niet vol. Dit komt meestal doordat de manier van afvallen die we kiezen niet op de lange termijn vol te houden is. Eigenlijk moet het antwoord op de vraag, kan jij dit een jaar volhouden, ja zijn.

Is dit niet het geval, waarom zou je er dan is godsnaam aan beginnen? De manier die jij kiest moet er eentje zijn die niet als een dieet voelt. Als je dat voor elkaar krijgt dan is afvallen een makkie. Daar zometeen meer over.

Wat kan je doen om een verzadigd gevoel te krijgen ondanks dat je minder eet?

Laten we het eerst hebben over wat je precies kan doen zodat jij wel een verzadigd gevoel hebt, ondanks het feit dat je minder eet.

✔️ Meer groentes en vezels eten

We weten allemaal dat het lastig is om minder te gaan eten. Niemand vindt namelijk een hongergevoel fijn, maar hoe voorkom je dat?

Een goede tip is om meer groentes en vezels te eten. Vezels zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt en van groentes kan je in verhouding heel veel van eten en het bevat weinig calorieën. We vinden namelijk vaak dat we tijdens het diëten maar weinig mogen eten.

Groentes zijn hierin een uitkomst omdat je dus het gevoel hebt dat je veel meer kan eten. Probeer maar eens 500 calorieën aan groentes te eten, best lastig als je het mij vraagt.

Daarentegen is een big mac naar binnen werken een eitje. Ik snap dat groentes niet heel sexy zijn maar dit geeft je wel een manier om veel te kunnen eten zonder dat je enorm hoog in calorieën uit komt.

✔️ Eiwitten

Naast groentes en vezels zorgen eiwitten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit komt omdat je lichaam meer tijd nodig heeft om eiwitten te verteren. Hierdoor hebben je dus minder snel weer honger en voorkom je dat je te veel gaat eten.

Daarnaast zorgen eiwitten voor de opbouw van spiermassa dus een dikke win-winsituatie als je het mij vraagt. Dus neem regelmatig wat kwark, kipfilet, vette vis of een eiwit shake en je lichaam zal je dankbaar zijn!

Wij kopen onze eiwitshakes bij Fit.nl. Klik hier voor de beste aanbiedingen!

Daarnaast zijn eiwitrepen ook een goede oplossing. Wij vinden de Barebell repen het lekkerst. Deze repen bevatten 20 gram eiwit.

✔️ Drink voldoende water

Dit is iets wat je zelf ook wel had kunnen bedenken, maar stiekem lukt het ons vaak niet om voldoende water te drinken per dag. Ons lichaam geeft ons een signaal wanneer we honger hebben maar ook wanneer we dorst hebben.

Het lastige aan deze situatie is dat hetzelfde deel in je hersenen verantwoordelijk is voor beide signalen. Dit maakt het moeilijk om nu te beoordelen of je nu honger of dorst hebt.

Drink dus wat vaker water op momenten dat je denkt dat je honger hebt en je zal zien dat je hongergevoel in veel gevallen weg gaat.

Hoe werkt flexibel diëten?

Ik had nog beloofd om even terug te komen wat nu een manier is om een dieet niet als een dieet te laten voelen. Wel eens gehoord van flexibel diëten / if it fits your macros?

Laten we even een standaard voorbeeld nemen van iemand die dagelijks 2000-2500 calorieën per dag mag eten. Bij deze vorm van ‘diëten’ is de vuistregel dat je in 80% van de gevallen gezond eet en de resterende 20% is vrij door jezelf in te vullen. Dus als jij zin hebt in pizza, ijs, koekjes, etc. dan kan dat gewoon.

Door deze manier van eten kan je dagelijks blijven genieten en voelt het niet zo aan als een dieet. Heel zwart wit gezien zou je dus inderdaad kunnen afvallen wanneer je dagelijks twee pizza’s van 1000 calorieën per stuk naar binnen werkt.

Gezond is het natuurlijk niet want hierdoor kom je wel de nodige vitamines en mineralen tekort. Maar goed ik wil alleen laten zien dat calorieën leidend zijn.

Conclusie van het hele verhaal is dus dat het erom gaat dat jij een manier vindt om een dieet vol te houden of nog beter, het een onderdeel maken van je lifestyle! Misschien is deze manier van diëten wel iets voor jou en wil je hier graag mee over weten. Klik op deze link om naar ons artikel over macro’s te gaan.

Ik heb zelf het droogtrain protocol van de droogtrain academie gevolgd en moet zeggen dat ik nog nooit zulke goede resultaten heb meegemaakt. De standaard programma’s schrijven jou een voedingsschema voor maar aan het einde van de rit heb je zelf geen kennis opgedaan over hoe je na zo’n traject op eigen benen kan staan.

Bij dit programma wordt je echt getraind om na het programma zelfstandig verder te kunnen gaan. Je bent dus ook een eenmalige aanschaf kwijt en dus niet keer op keer geld kwijt aan personal trainers en diëtisten. Proberen waard toch?

Wil je meer weten over flexibel diëten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *